Kirkenes Snowhotel Husky Safari

Redo att köra mitt hundspann!
 
Precis brevid snöhotellet bor som sagt deras 120 alaskan huskies. En av dagarna begav vi oss ut på en underbar hundspannstur ut i vildmarken. I början satt vi bara med men sen efter lite coachning av vår duktiga hundspannsförare Alex som dessutom även tävlar i hundspannsrace kände vi oss trygga och lyckades styra spannet själva. Vilken otrolig upplevelse, ett absolut måste!! De märks att de är framavlade på de bästa egenskaperna för att bli en optimal slädhund, de är så ivriga och vill inget annat än att få dra! Var nästan omöjligt att få stop på dem när man körde.
 
Hundarna är alla verkligen otroligt keliga och koseliga!
 

De har självklart även ett litet sjukhus för skadade vovvar
 

Det är helt omöjlig att sluta mysa med dem
 Just chillin'
Som sagt, hotellet har resurser så man slipper frysa!
 
Kooos
 En liten paus, Alaskan huskies jobbar bäst i -20 grader
 
Då kan man rulla sig i snön!
 

Ledarhundarna!
 
 

Dags att köra själva!
 

Artic Snowmobile Tour

Fabulous snowmobiles, ready to race on the fjord!
 

Snöhotellet har allt, overaller, vantar, skor etc.
 
I lördags var det dags att åka ut på skotersafari med Kirkenes Snöhotell på den frusna fjorden i 4 timmar. Vi tog ett litet snabbt lunchstop i Namndal. Såg en underbart söt räv som sprang från ena sidan av den frusna fjorden till den andra samt många små söta fåglar vid hyttan. Efter 4h skoter på is samt i skogen var jag helt slut i armarna, det var ett riktigt träningspass, men det tror man kanske inte! Hur som helst, superrolig aktivitet som jag verkligen kan rekommendera!
 
 
Varmchoklad och grillat polarbröd med 7 ostar och renkött!

King Crab Safari

 
Den som tror att det inte finns något att göra i Kirkenes kunde inte ha mer fel! Snöhotellet erbjuder en hel drös med olika utflykter och aktiviteter beroende på säsong. En av aktiviteterna vi valde att åka på under vår vistelse var "king crab safari" på den frusna fjorden! Vi åkte bil med hotellets underbara guide Michael till en lada mitt ute i vildmarken där vi bytte till en släde som vi sedan åkte ut med på den frusna fjorden till vårt fiskehål.
 

Den frusna fjorden
 

Väl framme var det dags att borra upp hålet i isen
 

Honor slänger man tillbaka samt små hanar!
 
Kungskrabban kan väga upp till 10kg och bli 180 cm från ben till ben! Den kommer ursprungligen från Sibirien och flögs in till Murmansk av forskare på 60-talet då man ville försöka få mer mat i norra Ryssland. Då den saknar naturliga fiender i dessa vatten spred den sig i hela Barents hav. Dock försöker det kommersiella fisket begränsa dess spridning idag. Kilopriser på krabban kan ibland ligga på runt 70 euro kilot, så det är en riktigt exklusiv rackare som det lönar sig att fiska!
 

Bingo!
 

Vi hade riktigt bra jaktlycka och solen sken!
 

Crazy about the king crab!

Ladan i Namdal, som ni ser kan vädret växla fort på dessa breddgrader!
 
Vi åkte sedan vidare med vår fångst till mysiga Namndal där det var dags att ånga krabborna, eller rättare sagt dess ben som är det man äter på dem. Jag och Karin orkade dock endast äta två ben var då det är så otroligt mycket kött i dem.
 
Den lilla hyttan i Namdal
 

Dags att ånga krabborna, som egentligen är hummrar då de har 10 ben!
 
I hyttan passade vi på att värma oss vid kaminen
 

Fem king crabs gav ganska mycket mat kan jag lova!
 
Koseligt
 
Helt fantastiskt gott, purfärsk king crab i all sin enkelhet!
 

Hytte-kos

The food - Kirkenes Snowhotel

Magiskt gott reinsdyr

Här kommer ett litet axplock av underbar mat vi åt under våra 6 dagar på Snöhotellet. Det jag älskar med Norge är att man verkligen värnar om att allt ska vara lokalt och närproducerat. Vi åt med andra ord därför mycket ren, färskfångad fisk, räkor etc.
 
Varanger soppa - en fisksoppa med lax, torsk och grönsaker i all sin enkelhet.
 

Chokladkaka med grädde, viktigt med protein när man är ovanför polcirkeln!


Koooos kooos koooos med brasa i Gabba restaurangen!
 

Vi grillar renkorv i Gabba restaurangen
 

Stuvning på reinsdyr och rödvin, så otroligt gott!
 

De GODASTE räkorna jag ätit i hela mitt liv, fångde 5h tidigare


Nöjda tjejer
 

Rustik färskfångad fjällröding
 
Tartar på röding
 

Enorm frukost varje morgon för att fylla på med energi
 
Sista kvällen

Kirkenes Snowhotel


Framme på flygplatsen i Kirkenes efter en magisk flight från Tromsö

Efter våra två dagar på Hurtigruten var det dags att flyga tillbaka till Kirkenes för att besöka Snöhotellet i 5 nätter. Flighten från Tromsö var helt magisk och bjöd på strålande solsken och utsikt över de spetsiga fjordarna. Väl framme på flygplatsen blev vi hämtade av hotellet som ligger cirka 20 minuter från flygplatsen.
 
Snöhotellets nya läge är verkligen helt fantastiskt!
 
Snöhotellet låg tidigare närmre stan men flyttade till denna plats inför säsongen 2013/2014 så allt är sprillans nytt och fräscht. Själva snö-delen smälter såklart ner mellan säsongerna och är alltid unik! Platsen de hittat är verkligen underbar med utsikt över fjorden (bakom trähuset på bilden) och fantastiskt avkopplande. Det finns dock hur många aktiviteter som helst för den aktiva turisten som inte bara vill koppla av.
 
Varför inte testa lite spark?
 
Entrén till Snöhotellet
 
Foto: Karin Hallman
 
Inför varje säsong när själva "grunden" är klar kommer en grupp iskonstnärer från staden Harbin under två intensiva veckor för att skapa alla skulpturer och dekorationer i hotellet! Sängarna har stomar av isblock samt bekväma madrasser med isolerande material. Varje snösvit är unik och ett konstverk i sig! Finns runt 20 olika snösviter att välja mellan.
 
Vi valde muminrummet!
 
Det är -4 grader i hela Snöhotellet
 
 
Innan vi skulle gå och lägga oss fick vi en gedigen genomgång med alla detaljer och viktiga saker att tänka på etc. Sovsäckarna klarar -35 grader och bäst är att endast ha på sig ett underställ och ullstrumpor.
 
 
Man får låna backlavor och raggsockar vilket är super då det blir riktigt kyligt i just ansiktet då det är det enda som man exponerar, en ögonbindel hade t.ex. varit perfekt att ha med sig. Man bäddar med ett påslakan i sovsäcken så jag drog upp det för ansiktet istället.
 
Nerbäddade i våra sovsäckar!
 
Självklart hade vi även en istoalett!
 
Foto: Karin Hallman
 
Två av fem kvällar såg vi norrsken!
 

Vår cabin i månskenet!
 
 
Foto: Karin Hallman
 
 
Morgonen efter körde vi ett SPA-pass i relaxavdelningen och värmde upp oss i bastun! Vi hade hela stället för oss själva då det var lågsäsong under vårt besök och hotellet stänger runt den 20 april varje år då det börjar smälta!
 
Sedan åt vi en underbar frukost med fantastisk utsikt!
 
 
Sedan var det dags att checka in i vår lilla cabin där vi bodde resten av nätterna. Hur mysig som helst med ett härligt panoramafönster ut över hotellet och bergen.
 
Sprillans nya inför säsongen
 Schweizisk design
 


Fotöljerna framför det stora fönstret blev snabbt favoriter!
 
Hotellets 120 huskies bodde precis brevid oss
 
Fanns längdskidor, snöskor, overaller etc. att låna

Hurtigruten Kirkenes Tromsö

 
 
Just chillin' på akterdäck med utsikt över Oksfjord
 
Är precis hemkommen från en magisk resa i Nordnorge. Tror det är många som glömmer bort all den vackra och spekatkulära natur vi har precis runt hörnet! Två av dagarna spenderades på Hurtigruten MS Nordnorge under deras "Spring concept - The Arctic Awakening" och 6 uppe på Kirkenes Snowhotel.
 
Vår resa började dramatiskt med att vårt flyg från Oslo vart en timma försenat, vilket resulterade i att vi landade 12:30, samma tid som Hurtigruten skulle avgå från kajen i Kirkenes. Ett samtal och en stressig taxiresa senare satt vi dock incheckade och nöjda i vår hytt på MS Nordnorge och kunde äntligen slappna av. Det är vad jag kallar service!
 
MS Nordnorge rymmer 623 passagerare och har 211 hytter, båten har dock många loungeytor etc. där man kan sitta och titta ut över havet och fjordarna så man märker knappt av människorna ombord. Finns även två jacuzis på akterdäck! Det som är kul med Hurtigruten är att passagerarna dels är folk som pendlar till jobbet, men även turister från hela världen. Det är även ett viktigt sätt att frakta gods mellan städer i Norge.
 
Sträckan vi åkte var Kirkenes Tromsö via Lyngenfjorden!
 

Stort tack till Hurtigruten som väntade i 25 minuter på oss pga. försenat plan!Vi började båtturen med en underbar lunchbuffé, fanns oändligt mycket mat att välja mellan! Färsk lax, sill, krabba, ren och mycket mer! Över 75% av mat och dryck som serveras på båten är dessutom producerad i Norge, underbart! Båten samarbetar med lokala producenter för att ge en autentisk och genuin gastronomisk upplevelse.
 
Menyerna varierar beroende på säsong längs den norska kusten. Under våra två dagar bjöds det på fantastiska 3-rätters med bland annat smaker som kungskrabba, ren, ungsbakad sej, traditionella norska efterrätter med mera, en riktig fröjd för smaklökarna!


Vårt skepp!


Office with a view

Vi hann även med ett besök upp till kaptenen som stolt visade upp sin fina kommandobrygga, vilken utsikt! Under deras "Spring concept - The Arctic Awakening" som pågår mellan den 1 april – 31 maj passerar man 3 säsonger under resans lopp och nytt för 2014 är att alla båtarna seglar igenom vackra Lyngenfjorden. Sträckan Bergen – Kirkenes är 2.465 km lång och båtarna stannar i 34 olika hamnar!! Finns med andra ord mycket att upptäcka!

På morgonen dag 2 mötte vi Kong Harald på väg norr ut, stämningsfull saxofon spelades på akterdäck!
 

Otroliga vyer i Oksfjord
 

Polarcircle life
 

Oksfjord, Loppa kommun
 

Hammerfest, världens nordligaste stad!


I Hammerfest kan man besöka isbjörnsklubben!


Arctic awakening!
 

Hammerfest, strålande sol!


Solar på 70° 39' 48'
 
 


Vilka vyer! Det som är fint med Hurtigruten är att man kan välja själv hur många dagar man vill vara med och det finns många "special deals" på deras hemsida som man kan välja och vraka mellan!
 

Min nya kompis torsken!


Titta noga så ser ni små små hus vid vattnet nere till vänster!


Kjempefint med torsk!

I Havnnes besökte vi en riktigt häftig fiskfabrik som fiskade väldigt mycket torsk, här ser ni den torkad i stora lass. Vi fick även en liten smakbit!I ett av rummen upptäckte vi en liten 10-åring som stod och skar av tungan på färsk torsk. De börjar tidigt i norge med detta extraknäck och tjänar runt 10-15 000 i månaden, imponerande!
 

Fisk på tork!Sen på kvällen var det dags för färska räkor på akterdäck, magiskt gott! Vi plockade även upp lite färgglada skidåkare i Havnnes som åkt skidor i Lyngenalperna under dagen.
 

Fiskare kommer och lämnar över sin fångst, så allt man äter på båten är purfärskt!


Dramatiskt

Karin och Maxwell med Oksfjord i bakgrunden
 
Våra dagar på hurtgruten var verkligen helt otroligta och har lämnat oss med minnen, vyer och nya bekantskaper för livet. Är väldigt sugen på sträckor med Hurtigruten längre söder ut, runt Lofoten till sommaren kanske? Den som lever får se!