Hurtigruten Kirkenes Tromsö

 
 
Just chillin' på akterdäck med utsikt över Oksfjord
 
Är precis hemkommen från en magisk resa i Nordnorge. Tror det är många som glömmer bort all den vackra och spekatkulära natur vi har precis runt hörnet! Två av dagarna spenderades på Hurtigruten MS Nordnorge under deras "Spring concept - The Arctic Awakening" och 6 uppe på Kirkenes Snowhotel.
 
Vår resa började dramatiskt med att vårt flyg från Oslo vart en timma försenat, vilket resulterade i att vi landade 12:30, samma tid som Hurtigruten skulle avgå från kajen i Kirkenes. Ett samtal och en stressig taxiresa senare satt vi dock incheckade och nöjda i vår hytt på MS Nordnorge och kunde äntligen slappna av. Det är vad jag kallar service!
 
MS Nordnorge rymmer 623 passagerare och har 211 hytter, båten har dock många loungeytor etc. där man kan sitta och titta ut över havet och fjordarna så man märker knappt av människorna ombord. Finns även två jacuzis på akterdäck! Det som är kul med Hurtigruten är att passagerarna dels är folk som pendlar till jobbet, men även turister från hela världen. Det är även ett viktigt sätt att frakta gods mellan städer i Norge.
 
Sträckan vi åkte var Kirkenes Tromsö via Lyngenfjorden!
 

Stort tack till Hurtigruten som väntade i 25 minuter på oss pga. försenat plan!Vi började båtturen med en underbar lunchbuffé, fanns oändligt mycket mat att välja mellan! Färsk lax, sill, krabba, ren och mycket mer! Över 75% av mat och dryck som serveras på båten är dessutom producerad i Norge, underbart! Båten samarbetar med lokala producenter för att ge en autentisk och genuin gastronomisk upplevelse.
 
Menyerna varierar beroende på säsong längs den norska kusten. Under våra två dagar bjöds det på fantastiska 3-rätters med bland annat smaker som kungskrabba, ren, ungsbakad sej, traditionella norska efterrätter med mera, en riktig fröjd för smaklökarna!


Vårt skepp!


Office with a view

Vi hann även med ett besök upp till kaptenen som stolt visade upp sin fina kommandobrygga, vilken utsikt! Under deras "Spring concept - The Arctic Awakening" som pågår mellan den 1 april – 31 maj passerar man 3 säsonger under resans lopp och nytt för 2014 är att alla båtarna seglar igenom vackra Lyngenfjorden. Sträckan Bergen – Kirkenes är 2.465 km lång och båtarna stannar i 34 olika hamnar!! Finns med andra ord mycket att upptäcka!

På morgonen dag 2 mötte vi Kong Harald på väg norr ut, stämningsfull saxofon spelades på akterdäck!
 

Otroliga vyer i Oksfjord
 

Polarcircle life
 

Oksfjord, Loppa kommun
 

Hammerfest, världens nordligaste stad!


I Hammerfest kan man besöka isbjörnsklubben!


Arctic awakening!
 

Hammerfest, strålande sol!


Solar på 70° 39' 48'
 
 


Vilka vyer! Det som är fint med Hurtigruten är att man kan välja själv hur många dagar man vill vara med och det finns många "special deals" på deras hemsida som man kan välja och vraka mellan!
 

Min nya kompis torsken!


Titta noga så ser ni små små hus vid vattnet nere till vänster!


Kjempefint med torsk!

I Havnnes besökte vi en riktigt häftig fiskfabrik som fiskade väldigt mycket torsk, här ser ni den torkad i stora lass. Vi fick även en liten smakbit!I ett av rummen upptäckte vi en liten 10-åring som stod och skar av tungan på färsk torsk. De börjar tidigt i norge med detta extraknäck och tjänar runt 10-15 000 i månaden, imponerande!
 

Fisk på tork!Sen på kvällen var det dags för färska räkor på akterdäck, magiskt gott! Vi plockade även upp lite färgglada skidåkare i Havnnes som åkt skidor i Lyngenalperna under dagen.
 

Fiskare kommer och lämnar över sin fångst, så allt man äter på båten är purfärskt!


Dramatiskt

Karin och Maxwell med Oksfjord i bakgrunden
 
Våra dagar på hurtgruten var verkligen helt otroligta och har lämnat oss med minnen, vyer och nya bekantskaper för livet. Är väldigt sugen på sträckor med Hurtigruten längre söder ut, runt Lofoten till sommaren kanske? Den som lever får se!
 

Kommentarer
Postat av: Hanna

Vilka otroliga bilder och fantastisk miljö ni fått uppleva! Kan man alltså bara åka två dagar? Kram!

2014-04-16 @ 09:34:55
Postat av: Tora

Åååh är superavis, Hurtigruten är min drömresa!!! :-)

2014-04-16 @ 10:09:27
Postat av: Jenny

Helt otroligt vilken resa! Vilka upplevelser ni fick! Känna som du säger väldigt oupptäckt av oss svenskar, vi tänker ofta beach och skidåkning på våra semestrar så här års. Ser ut som i en saga på bilderna! Jättekul att se och läsa om!

Postat av: Jenny

Hanna:
Precis, du behöver inte åka med i hela 16 dagar utan du väljer helt själv! Ett tips är att gå in på deras hemsida och titta under "erbjudanden".

Tora:
Håller med dig! Det är något jag också länge velat göra! Som sagt, får se om man kan utforska någon annan del av kusten senare i sommar tex!

Jenny:
Tycker det är jättekul att jag fått så positiv respons på resan redan endast på Facebook och Instagram, alla är jättenyfikna och vill göra samma! Tror helt klart det är så att man glömmer bort många destinationer här i norr samt att man inte vet vad man kan hitta på för några aktiviteter t.ex i en liten stad som Kirkenes! Men stay tuned...det kommer fler inlägg! ;)

2014-04-16 @ 15:38:12
URL: http://vofflan.blogg.se
Postat av: Evelina

Blir också jättesugen!!

2014-04-16 @ 18:28:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback