Sensommar på Sola Stand Hotel


Sola Strand
 
Helgen bjöd på en magisk långhelg till Sola Strand Hotel och Nordsjobadet SPA i Stavanger. Hotellet ligger 5 minuter från flygplatsen precis vid havet och 15 km från Stavanger city. Solastranden är 2300 meter lång och för det mesta full av kitesurfare då det ofta blåser fantastiskt! Den har även blivit utnämnd till världens sjätte vackraste av The Sunday Times! Hotellet tillhör De Historiske och de äldsta delarna av hotellet är från 1914, så inredningen är en härlig blandning av genuin charm och modern fräschhet!
 
Solastranden

Vi fick en underbar första dag på standen med strålande sol, fantastisk vind och härliga dopp i de stora vågorna, ett perfekt avbrott från vardagen!


Vind och Nordsjösalt i håret, bästa känslan!
Dejliga vågor
 

Stranden var full av ivriga kite surfare
Nordsjobadet SPA
 
På lördagen hade vi bokat in våra stela kontorsaxlar på 40 min klassisk massage på hotellets fantastiska SPA, som vi dessutom hade nästan för oss själva, "nydeligt". Fanns flera sorters bastu, färsk frukt, en varm och en kall pool och härliga stolar att bara ligga och koppla av i, vad mer kan man önska?

Vi fick varsin kjempefin badkåpe i present av hotellet!


Norsk mat levererar alltid!

På lördagkvällen åt vi en fantastisk 3-rätters historisk jubileumsmeny med säsongens bästa råvaror i hotellets härliga restaurang med utsikt över stranden och havet! Utöver den gudomliga maten från menyn fick vi även prova en bit "suksesskake" från buffén och det var verkligen en riktig succé!!!!! Tror att det måste vara en Norsk specialité då jag aldrig sett den i Sverige, recept måste undersökas!
 

Stavanger

Vi hade hyrt en bil vid flygplatsen så både på fredagen och lördagen passade vi på att utforska Norges tredje största stad och oljemetropol, Stavanger! Verkligen supermysig liten stand full av liv, butiker, fik och restauranger!

Stadens gamla del


PittoresktGlöm inte att fika på Sjokoladepiken

Sjokoladepiken är ett supermysigt litet fik som startades 1933 i Stavanger och har levt vidare i 3 generationer. Beslutsångesten är totalt när man ska väljabakverk och kaffet var en fröjd! Att det dessutom serverades i en färgsprakande orange kopp var verkligen grädden på moset.


Tango Terrasse & GrillTango Terrasse & Grill är verkligen det perfekta stället i Stavanger under sommarhalvåret! Högst upp i byggnaden precis vid vattnet hittar man denna lilla pärla som bjuder på mer "low key" mat om man jämför med Tango Bar & Kjokken två våningar ner. Vi testade flera smårätter och rullade hem. Då vi skulle köra tillbaka till Sola avnjöts en läskande kallpressad hallonsaft i solnedgången!
 

Halvvägs, Lysefjorden i bakgrunden

Söndag i Norge innebär att man ska ut i naturen och det är viktigt att ta seden dit man kommer, så det blev en tidig morgon för oss! Vårt plan hem gick först vid 19:30 så vi gick upp tidigt för att kunna genomföra vår planerade tur till Preikestolen. Hittills under resan hade verkligen Stavanger visat upp sig från en av sina bästa sidor, men enligt YR.no skulle vi inte ha vädret riktigt på vår sida under söndagen. Vi tänkte dock att det inte skulle spela någon större roll med lite regn då det inte finns dåligt väder utan bara dåliga kläder (om man får vara lite klyschig) och inget skulle stoppa oss från att se Preikestolen!
 
Under hela den 1,5h långa bilresan till Preikestolshytta vräkte regnet ner som aldrig förr, men då är det ärligt talat ganska mysigt att sitta i en bil, även om sikten blir lite begränsad. Väl framme vid Preikestolshytta slogs vi av den enorma turistmängden som valt att trotsa hällregnet! Vi började bestigningen som förväntades ta cirka 2 timmar och efter cirka 15 minuter slutade fantastiskt nog regnet! Det började klarna och tillslut lös solen så pass mycket att vi tvingades ta av oss till endast t-shirt! Väl framme vid Preikestolen 1h och 40 min senare möttes vi av en makalös utsikt över Lysefjorden och läskiga kanter som sluttade nästan 700 meter rakt ner i fjorden!
 

Fjäll och sjöar på vägen mot Preikestolen


Till höger, små ivriga turister på väg mot sitt mål längs fjordkanten


Obligatorisk #fjällfie

Strålande sol och en turisttät Preikestol
 Närmre kanten än såhär vågade vi inte gå


Lunch med svindlande utsikt!


Ser ni den "stora" båten nere i fjorden?


Så läskiga kanter att det var bäst att krypa fram...
 

På bilfärjan tillbaka till Stavanger mellan Lauvvika - Oanes
 
Tack Stavanger och Sola Strand Hotell för denna underbara vistelse, vi kommer tillbaka när ni minst anar det! Kjeragbolten är ju kvar på listan...

Sogn og Fjordane


Sognefjället

Efter Geiranger var det dags att köra ner väg 55 mot Sognefjorden och mer specifikt Naeroyfjorden och Aurlandsfjorden. Vägen bjöd på makalösa vyer, branta stigningar, skarpa kurvor, dramatiska dalgångar och spetsiga fjälltoppar. Helt enkelt en oförglömlig resa!
 

Laerdalstunneln är världens längsta med sina 25 km!Vi hade valt att bo de flesta av nätterna i Gudvangen vilket var en perfekt utgångspunkt för vandringar i magisk natur utan risk att se en endaste turist så långt ögat kunde nå! Tips: Ta vägen upp vid Stalheim mot Jordal så hittar ni till stället på bilen ovan.
 
Salmalunch på fjället


Fjället bjöd både på arga lemmlar och vesslor!


Vandring på fjället mellan Hordaland och Sogn og Fjordarne
Stegastein

Aurlandsfjällets nationella turistväg (47 km) som går ovanpå Laerdalstunneln är också ett måste! Man passerar bland annat den prisbelönta utsiktsplatsen Stegastein som bjuder på en magisk vy 650 meter över Aurlandsfjorden.
 

Flåm Marina, god fika och härlig utsikt över Aurlandsfjorden


Flåm
 


Viktigt är att inte missa Borgunds stavkyrka som ligger vid Laerdal. Den byggdes runt år 1180 och är en av de mest uppmärksammade stavkyrkorna i Norge!


Bringebaerplukking i Laerdal
 


Från Flåm eller Gudvangen kan man hoppa på en två timmar lång UNESCO World Heritage Cruise mellan Naeroyfjorden och Aurlandsfjorden, kostar 295 NOK. På vissa av båtarna kan man även ta med sig sin bil.


Vackra vyer från båten


Sedan 2005 är Naeroyfjorden med på UNESCO's världsarv


Till höger ser man Bakka, utgångspunkt när man ska vandra Rimstigen

Naeroyfjorden är cirka 18 km lång och utgör en arm till Aurlandsfjorden som i sin tur är en arm till Sognefjorden. Den 4 juli 2005 blev just Naeroyfjorden tillsammans med Geirangerfjorden världsarv. Några av bergen i fjorden sträcker sig upp till mellan 1300-1500 meter över havet och fjorden avlutas med den lilla byn Gudvangen där vi bodde de flesta av nätterna. Perfekt utgångspunkt för kajakpaddling eller vandring.


Fretheim Hotell i Flåm

Vi bodde även en natt på vackra Fretheim hotell i Flåm som tillhör hotellkedjan "De Historiske". Fretheim har en magisk restaurang med utsikt över fjorden samt en jättemysig lobby med goda drinkar, brasa och utsökt kaffe.


Flåmsbanan

200 meter från Fretheim hotell ligger dessutom Flåmsbanan som 2014 kårades till världens bästa tågresa av Lonley Planet! Den är väl värd en tur trots det hutlösa priset på 400 NOK för 20 km lång resa. Tåget går mellan Flåm och Myrdal och är en av de brantaste sträckorna i världen. Turen tar 2h och passerar vattenfall och makalösa vyer. Vi tog sista turen som avgick kl.20 för att slippa alla turister och den värsta hettan.
 

Utsikt från tåget


Flåmsbanan by night


Hotell med utsikt

Stalheim hotell tillhör också De Historiske och ett besök är ett måste! Utsikten från terrassen över Naeroydalen är underbar och restaurangen bjuder på fantastiskt god lokal mat. När man sedan kör tillbaka från Stalheim till Gudvangen kör man ner för ett enkelriktat stup, ha en bil med bra bromsar!Vandringsmöjligheterna i Naeroyfjorden är som ni kanske förstått oändliga och man slipper slåss med andra turister då de håller sig till kajakerna och kryssningsbåtarna. Vi lyckades dock hitta en tävling med massor av deltagare, Rimstigen Opp gick av staplen och vi ställde självklart upp i "trimmklassen". 2h tog det att kämpa sig upp för den 3 km branta väggen och svetten rann i den tropiska hettan! Den utsikten vi sedan belönades med var dock väl värd mödan. Det blev dessutom ett forssdopp i det 9 grader varma vattnet vilket svalkade skönt!


Äntligen uppe


Rimstigen och utsik över Naeroyfjorden


Låteforssen

När det sedan var dags att börja köra tillbaka till Oslo från Aurlandsfjorden valde vi att göra det via Låteforssen och Hardangervidda, en liten omväg men väl värd besväret! Hardangerfjorden är full av äppel- och körsbärsodlingar som sluttar ner mot vattnet, lite som Norges Kivik skulle man kunna säga!Vi passerde även Dalen Hotell från 1894 som också tillhör De Historiske. Vägen ner hit var en riktig F1 väg med kurvor utan dess like ner för den magnifika dalen. Obligatoriskt är i alla fall ett fikastopp om tiden inte räcker till för en middag.
Baksidan av Hotell Dalen, med utsikt över en sjö

E134 mot Oslo bjöd på vackra vyer...

Back to nature i Herdalen


Nästa stopp under resan var i magiskt vackra Herdalen som ligger i Norddal kommun i Møre & Romsdal. En riktigt brant grusväg upp med cirka 25% lutning senare var vi framme (här gäller det att har en bra bil). På Herdalssetra bor 450 getter och det produceras en underbart god getost som vi njöt av till frukost. De bor även massa får, hästar och kor som alla får gå runt fritt i den enorma dalen. För dem som gillar att fiska är det möjligt i Herdalsvatnet som ligger cirka 100 meter bort. Området bjuder på fantastiska vandringsturer med lagom branthet. Det finns tecken som tyder på att gården existerat sedan 1350, historiker menar även att det funnits bosättning här sedan vikingatiden och kanske yngre stenålder!
 
Hyttorna man kan övernatta i saknar el så det är tända ljus som gäller och matlagning sker på gasspis. Vatten hämtas i forssen och kylskåpet är en trälåda i forssen som håller en temp på cirka 8-9 grader. Dalen är dessutom fri från mobiltäckning, vilket faktiskt var välbehövligt för oss alla!


Vår hytta by night, omringade av får!


God morgon, vilken utsikt från köket!


Getterna älskade att bli kliade!


Fåren försökte bjuda in sig själva i vår hytta...


Favoriten!Hästarna ville också hälsa på hos oss!Svele med romme och sylt, magsikt!!Getter är inte blyga djur!32 grader i luften - 9 i vattnet, uppfriskande!HerdalssetraUnderbar gård på vägen ner från Herdalen, här skulle man kunna bo!


Våra vaktfår!


Inte ett moln och tropisk hetta, det var svårt att lämna detta underbara ställe!

Geiranger

Flydalsjuvet
 
Geiranger kan vara ett av de vackraste ställena jag upplevt hittills i mitt liv och vi hade verkligen sådan tur som dessutom fick uppleva fjorden med strålande sol och 30 graders hetta! Det tar cirka 6h att köra från Oslo beroende på hur många stopp man gör längs vägen, det bjuds på många vackra utsiktsplatser längs de historiska vägarna. Kommer defenitivt komma tillbaka snart!
 
Lunheim farmhouse, the view from our kitchen
 
Vi bodde på Lunheim farmhouse vilket var en underbar upplevelse, köket hade dessutom en otrolig utsikt ner över fjorden. Varje dag kommer nya kryssningsfartyg och lägger till nere i den lilla hamnen., på bilden ovan ser ni ett som rymmer runt 3000 passagerare.
 

Goats
 
Det finns en hel uppsjö med olika vandringsleder i Geirnager, allt mellan superbranta till relativt lätta för nybörjare. Alla djur går dessutom runt fritt och vi blev särskilt förtjusta i de söta små getterna som låg och solade överallt på klipporna.
 

Løsta viewpoint, scary cliff


Vesterås Gård, magic food and starting point for the hike to Løsta
 

Storseterforssen


Tanning time
 

Tiny ferry in the middle
 
Det finns många turistbåtar man kan åka ut med i fjorden men vi valde att hyra en egen liten styrpulpet som vi cruisade runt med. Vi tog oss även några uppfriskande dopp mitt i fjorden, magiskt!
 

Fjord swim
 Our garden, Lunheim farmhouse
 
Dalsnibba 1500 meter över havet och vacker utsikt över Geiranger
 

Beste gjengen
 
The historic road from Geiranger to Sognefjorden...