Sogn og Fjordane


Sognefjället

Efter Geiranger var det dags att köra ner väg 55 mot Sognefjorden och mer specifikt Naeroyfjorden och Aurlandsfjorden. Vägen bjöd på makalösa vyer, branta stigningar, skarpa kurvor, dramatiska dalgångar och spetsiga fjälltoppar. Helt enkelt en oförglömlig resa!
 

Laerdalstunneln är världens längsta med sina 25 km!Vi hade valt att bo de flesta av nätterna i Gudvangen vilket var en perfekt utgångspunkt för vandringar i magisk natur utan risk att se en endaste turist så långt ögat kunde nå! Tips: Ta vägen upp vid Stalheim mot Jordal så hittar ni till stället på bilen ovan.
 
Salmalunch på fjället


Fjället bjöd både på arga lemmlar och vesslor!


Vandring på fjället mellan Hordaland och Sogn og Fjordarne
Stegastein

Aurlandsfjällets nationella turistväg (47 km) som går ovanpå Laerdalstunneln är också ett måste! Man passerar bland annat den prisbelönta utsiktsplatsen Stegastein som bjuder på en magisk vy 650 meter över Aurlandsfjorden.
 

Flåm Marina, god fika och härlig utsikt över Aurlandsfjorden


Flåm
 


Viktigt är att inte missa Borgunds stavkyrka som ligger vid Laerdal. Den byggdes runt år 1180 och är en av de mest uppmärksammade stavkyrkorna i Norge!


Bringebaerplukking i Laerdal
 


Från Flåm eller Gudvangen kan man hoppa på en två timmar lång UNESCO World Heritage Cruise mellan Naeroyfjorden och Aurlandsfjorden, kostar 295 NOK. På vissa av båtarna kan man även ta med sig sin bil.


Vackra vyer från båten


Sedan 2005 är Naeroyfjorden med på UNESCO's världsarv


Till höger ser man Bakka, utgångspunkt när man ska vandra Rimstigen

Naeroyfjorden är cirka 18 km lång och utgör en arm till Aurlandsfjorden som i sin tur är en arm till Sognefjorden. Den 4 juli 2005 blev just Naeroyfjorden tillsammans med Geirangerfjorden världsarv. Några av bergen i fjorden sträcker sig upp till mellan 1300-1500 meter över havet och fjorden avlutas med den lilla byn Gudvangen där vi bodde de flesta av nätterna. Perfekt utgångspunkt för kajakpaddling eller vandring.


Fretheim Hotell i Flåm

Vi bodde även en natt på vackra Fretheim hotell i Flåm som tillhör hotellkedjan "De Historiske". Fretheim har en magisk restaurang med utsikt över fjorden samt en jättemysig lobby med goda drinkar, brasa och utsökt kaffe.


Flåmsbanan

200 meter från Fretheim hotell ligger dessutom Flåmsbanan som 2014 kårades till världens bästa tågresa av Lonley Planet! Den är väl värd en tur trots det hutlösa priset på 400 NOK för 20 km lång resa. Tåget går mellan Flåm och Myrdal och är en av de brantaste sträckorna i världen. Turen tar 2h och passerar vattenfall och makalösa vyer. Vi tog sista turen som avgick kl.20 för att slippa alla turister och den värsta hettan.
 

Utsikt från tåget


Flåmsbanan by night


Hotell med utsikt

Stalheim hotell tillhör också De Historiske och ett besök är ett måste! Utsikten från terrassen över Naeroydalen är underbar och restaurangen bjuder på fantastiskt god lokal mat. När man sedan kör tillbaka från Stalheim till Gudvangen kör man ner för ett enkelriktat stup, ha en bil med bra bromsar!Vandringsmöjligheterna i Naeroyfjorden är som ni kanske förstått oändliga och man slipper slåss med andra turister då de håller sig till kajakerna och kryssningsbåtarna. Vi lyckades dock hitta en tävling med massor av deltagare, Rimstigen Opp gick av staplen och vi ställde självklart upp i "trimmklassen". 2h tog det att kämpa sig upp för den 3 km branta väggen och svetten rann i den tropiska hettan! Den utsikten vi sedan belönades med var dock väl värd mödan. Det blev dessutom ett forssdopp i det 9 grader varma vattnet vilket svalkade skönt!


Äntligen uppe


Rimstigen och utsik över Naeroyfjorden


Låteforssen

När det sedan var dags att börja köra tillbaka till Oslo från Aurlandsfjorden valde vi att göra det via Låteforssen och Hardangervidda, en liten omväg men väl värd besväret! Hardangerfjorden är full av äppel- och körsbärsodlingar som sluttar ner mot vattnet, lite som Norges Kivik skulle man kunna säga!Vi passerde även Dalen Hotell från 1894 som också tillhör De Historiske. Vägen ner hit var en riktig F1 väg med kurvor utan dess like ner för den magnifika dalen. Obligatoriskt är i alla fall ett fikastopp om tiden inte räcker till för en middag.
Baksidan av Hotell Dalen, med utsikt över en sjö

E134 mot Oslo bjöd på vackra vyer...

Kommentarer
Postat av: Jenny

Herregud vilka vackra upplevelser du har varit med om, man tror ju nästan inte att det är sant! Vi har ett vackert grannland...

Postat av: Jenny

Ja Norge är helt underbart!

2014-08-22 @ 09:03:07
Postat av: Andrea

Magiska bilder!

2014-10-15 @ 11:48:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback