Tävling med Skidcenter Åre Björnen

 
Nu har ni kära läsare möjlighet att vinna en 90 minuters privatlektion i längdåkning med Skidcenter Åre Björnen! Nybörjare eller Vasaloppsaspirant spelar ingen roll, alla kan behöva lite tips och lektionen planeras efter dina önskemål! Allt ni behöver göra är att maila mig en motivering samt svara på frågan hur mycket en längdlektion för 3 pers på Skidcenter Åre Björnen kostar till: voffliz@hotmail.com senast söndagen den 2:a mars.
 
Lycka till!
 
 

Långweekend i Åre

 
Har precis kommit hem från en härlig långweekend i Åre, 5 skiddagar blev det med både utförsåkning och längd! För första gången på cirka 18 år ställde jag mig åter på ett par längdskidor, lättare sagt än gjort! Började min nya karriär med ett förödande fall på svanskotan, men skam den som ger sig!
 
Skidcenter Åre Björnen
 
Hade fått tips av en kompis att om man nu ska hyra längdutrustning (tänker tids nog köpa) så bör man göra det på "Skidcenter Åre Björnen". Tänkte att det kanske är smart att testa lite innan man slår till och köper egen utrustnig. Det är ju alltid fördelaktigt att skapa sig en känsla och se om man tycker det är kul. Har nästan bara åkt utför i hela mitt liv och det är ju verkligen något helt annat!
 
 
Följde min kära väns råd och åkte och provade ut skidor på Skidcenter Åre Björnen. Finns både utför och längd samt en stor butik med allt möjligt! Fick jättefin hjälp av personalen med att hitta rätt och bokade även in två längdlektioner!
 
 
Man kan tydligen inte se ut hur som helst i längdspåret, så införskaffade även ett par riktigt snygga handskar! Brukar ofta frysa mycket om både tår och fingrar men höll värmen otroligt bra med dessa, SÅ nöjd!
 
Sprillans nya pjäxor och skidor!
 
Har alltid hyrt i alla år, speciellt under de senaste 10 åren då jag mest åkt i aplerna. Det är så skönt att slippa släpa och bära etc. Tror inte många är medvetna om vilken fin utrustning man får, verkar finnas någon gammal föreställning kvar om att det bara är sliten och sunkig utrustning när man hyr. Minns att ibland när man var liten kunde man drabbas av riktigt otrevliga pjäxor, men detta har aldrig hänt mig i modern tid! Skulle dock kunna tänka mig att införskaffa ett par pjäxor för att kunna monterna in värmeslingor, vilket är en fördel om man nu ska fortsätta åka mycket i Svenska/Norska fjällvärlden och har frusna tår!
 
 
Dynastar's Outland blev en riktigt favorit, en förträfflig skida som man praktiskt taget flög fram på! De första dagarna testade jag en 180 cm lång lössnöskida från Blizzard, lite för tung för min smak (måste hänga mer på gymmet helt enkelt) och nu körde vi ju dessutom bara i backarna så Dynastar's Outland var helt klart veckans vinstlott!
 
 
Första dagen körde jag 6 km i spåren vid Björnen, gick rätt bra utöver den brutala vurpan! Kände dock att det var svårt att få fäste speciellt i uppförsbackar.
 
 
Som tur var var det dags för min första lektion med Marlene från Skidcenter Åre Björnen dagen efter! Fick öva på att köra utan stavar, på en skida, springa upp för backar och öva på att "trycka ifrån" samt flera andra grundläggande övningar för att bättra balans och teknik, fantastiskt kul och nödvändigt!
 
Hur kan längdåkning se så enkelt ut!? Hade aldrig kunnat ana att det skulle vara så svårt!
 
Men som sagt, skam den som ger sig!Sista dagen gick det riktigt fint i spåret, trots att det var väldigt halt pga plusgrader! Stort plus till Skidcenter Åre Björnen som hjälper sina kunder valla skidorna varje dag!
 
3 x 1 km stakning runt myren kändes i armarna!
 
Under lektion två på söndagen övade vi stakning, mer balans och teknik etc. Var helt mör i armarna efteråt, kan verkligen rekommendera att ta minst två lektioner om man är nybörjare då det är svårt att hinna med alla grunder på endast en lektion!
 

Nu är det bara ut och samla timmar i spåret för mig!
 


Det blev oftast utförsåkning på förmiddagen och längdpass på eftermiddagen. Åre bjöd på ett riktigt vikingväderunder denna långhelg, kom verkligen en hel del snö sista natten/dagen!
 


Tog självklart en liten paus i backen både på lördagen och söndagen för att följa stafetten med en semla och varmchoklad! Vilka duktiga kvinnor och män vi har, heja Sverige!
 


Ett bra tips är att åka till Björnen när centrala Åre bjuder på riktigt vikingväder med hård vind och snöblåst, då det ligger i öster hamnar det ofta i lä. Kanske inte de mest utmanande backarna men vad gör väl det så länge man kan vara ute?!


Björnen levererar sol!

 
Matbutiken i Björnen säljer även förträfflig färdkost som man kan knapra på medan man väntar på bussen som tar en tillbaka till byn på cirka 10 min!


Tack för denna gång Åre, vi ses snart igen!