Boulders Beach, SimonstownEtt måste i Cape Town är självklart även Boulders Beach och alla bedårande små pingviner! Ena delen av stranden är öppen för människor medan på den andra får bara pingvinerna vara, så de kan få lugn och ro när turisterna blir för jobbiga. Vi hade hört att stranden tydligen snabbt kunde bli full, så vi såg till att vara där redan vid 07:00 då vi gärna ville bada med de små krabaterna. Vi började med en gedigen frukost på Boulders Beach Guest House innan vi promenerade ner och hittade en plats på stranden.Moulting little baby penguin


Early morning swim


Behind me - The private penguin beach
 

l

Bo-Kaap, Cape TownI Cape Town valde vi att bo på ett mysigt litet Guest House i färgsprakande muslimska Bo-Kaap eller även kallat The Malay Quarters. Området ligger ovanför City Centre på sluttningen ner från Signal Hill med underbar vy över staden. Verkligen värt ett besök!


Promenera ner till Long Street och ät frukost på Lola's
Long Street


Lola's - french toast på croissant

Table Mountain & Camps Bay

On top of the table!

Vi tillbringade 5 dagar i Cape Town under resan, det är verkligen värt att ha minst 4-5 dagar där då det finns extremt mycket att göra och att se. En given utflykt är självklart att ta sig upp på imponerande Table Mountain, utsikten är helt otrolig! Vissa dagar går det dock inte att ta sig upp på grund av hård vind, moln, eller extrema mängder turister. Det gäller med andra ord att passa på de dagar vädret tillåter samt att starta i god tid! Vi fick komma tillbaka senare under eftermiddagen då turistkvoten nått max när vi anlände runt 11 på förmiddagen (även om vi förköpt biljett till fm-tiden). Det finns även många fina vandringstrails upp till toppen men då gäller det att starta i gryningen! Vi passade istället på att åka ner till den trevliga förorten Camps Bay väster om Table Mountain innan vi provade lyckan igen.
 
Camps Bay
 

Make sure to bring/rent an umbrella


Camps Bay

 

Tiny people walking in the grass under the cable car


Camps Bay and Clifton
Signal Hill to the left


Lions Head


Clouds falling over the edge

Hermanus, South Africa


Hermanus är verkligen en underbar stad cirka 1h från Cape Town.
 

Ät lunch på The Burgundy med strålande utsikt över havet

 

Överallt på klipporna springer små rock dassies runt! 

Swellendam, South Africa


Schoone Oordt Country House

Nästa stopp innan Cape Town under resan var Swellendam och Schoone Oordt Country House. Swellendam är Sydafrikas tredje äldsta stad med underbar arkitektur mestadels i cape dutch-stil. Staden ligger nedanför Langeberg och det är stor klimatskillnad jämfört med kusten, mycket varmare då det inte blåser lika mycket. Vi bodde två nätter på mysiga Schoone Oordt Country House, då det var minimun under högsäsongen. Personalen var underbar, maten fantastisk och vi kände oss verkligen hemma, kan varmt rekomenderas!


Afternoon tea buffé every day!

The house dog

Breakfast in the conservatory


Our lovely room
The conservatory

 

Kudo with onion
Hiking in Marloth Nature Reserve

 
 

Field & Fork is an excellent restaurant, a must in Swellendam!
Amazing duck


On our way torwards our next stop, Hermanus!


Knysna & Wilderness, South Africa


Villa Paradisa, amazing guest house!

Nästa stop under roadtrippen var Knysna. En underbar liten stad som är känd för bland annat sina ostron! Vi bodde på ett fantastiskt "Guest House" med strålande utsikt över hela lagunen.


Breakfast with a view!

l

Dinner at The Cruise Café


Amazing sunset


Oysters, a must in Knysna


Springrolls with banana and chocoloate, to die for!
The Guest House by night
 

The Heads in Knysna
Don't miss East Head Café


Serendipity, bild lånad av TripAdvisor

Nästa stop under resan var Wilderness och legendariska Serendipity! Vi testade avsmakningsmenyn och stannade en natt på deras Guest House som drivs av mamman, medan dottern och hennes man sköter restaurangen.
 

Största rosmarinbuskarna jag någonsin sett!
 
Drinks on the patio
 
Dessert time!

Jeffreysbaai, South Africa


The view from The Walskipper

Ett annat måste är att stanna i alla fall en natt i det sömniga lilla surfmekkat J-Bay! Stränderna är magiska och vattnet runt 20-22 grader i dec/jan! Ät lunch på The Walskipper och kombinera med lite strandhäng!
 

Our bed & breakfast, Sea Whisper


Sea Whisper, great view!


People having fun in the waves!


Bloukrans bridge, the worlds highest commercial bungee jumping

När man kör vidare mot Knysna och Plettenburg Bay passerar man Bloukrans Bridge där den modige kan passa på att göra ett bungeehopp på 218 meter! Tydligen ska metallgången under bilvägen ut till mitten på bron vara läskigare än själva hoppet, då man ser rakt ner till marken!


Face Adrenaline

Tsitsikamma's Big Tree (outeniqua yellowwood) 1000 years old!
 
Missa inte heller att stanna till vid nationalparken Tsitsikamma. Finns oändligt med aktiviteter, allt från vandringar i skogen till wildlife sanctuarys där djur som blivit räddade från cirkus/zoo tas om hand.

Schotia Game Reserve, South Africa

 
Ett måste i Sydafrika är att åka på safari! Vi hade 3 olika ställen inbokade under vår resa, för att få chansen att se varierande miljöer samt olika djur. Första stället vi besökte var Schotia Game Reserve som ligger precis vid Addo Elephant National Park, den tredje största nationalparken i hela Sydafrika!
 

Lucky to spot some lions!

 
 


 
 

 

Schotia Game Reserve, Tented Camp

Vi hade valt att bo i ett tält, version "lyxigare" ensamma i en buske mitt ute bland djuren! I busken fanns dock även en liten hydda med en spoltoalett samt en annan hydda med ett badkar och dusch! En liten vattentank gömde sig nämligen i en annan buske och möjliggjorde denna lyx. Vi fick dock klara oss utan el och endast med fotogenlampor vilket var riktigt uppfriskande och mysigt! Kan varmt rekommenderas!
 


Our little camp and the protection fence

The gate out to the wild animals!

Waking up at 5 am in our tent by a very loud noise...

...turns out it was Papa lion calling his wifey!
BBQ dinner around the fire!


So cozy!


Looking out at the wild animals during dinner
 
Night safari


Our epic ride: Land Rover Centurion, custom made!

Thank you Schotia for an amazing experience for life!!

Meerkat Adventure, OudtshoornEn av resans absoluta höjdpunkter var definitivt surikatsafarin i Oudtshoorn. Vi möttes upp mitt ute i öknen 05:00 på morgonen (hade fått longitud och latitud i ett mail kvällen innan) för att gemensamt promenera ut till den plats Devey Glinster sett surikaterna kvällen innan. Devey och hans team har studerat surikaterna och dess beteende under 6 år och på så vis byggt upp ett förtroende med djuren.

 


Efter att ha promenerat ut till platsen som surikaterna valt att bo på just den natten, slog vi oss ner i en halvcirkel och började vänta. Efter cirka 20 minuter, när solen börjat värma upp jorden ploppade första surikaten upp, den gravida mamman! Efter att alla i familjen vaknat och stått och solat en stund sprang de tillsammans iväg ut på dagens jakt! Verkligen ett minne för livet att se de små krabaterna interagera på bara några meters håll i deras naturliga livsmiljö!


Mama meerkat


Tanning time
La famiglia


De Denne ostrich farmNästa stop längs roadtrippen var Oudtshoorn i Klein Karoo (den lilla öknen). Resan Franschhoek - Oudtshoorn tar runt 4h via R45, R43, R60, söta staden Montague och slutligen R62. Vägen bjuder på många vackra vyer, djur och branta bergspass!
 

Rent a good car!
 

Cool scenery!
 

De Denne ostrich farm
 
Väl framme i Oudtshoorn checkade vi in på De Denne strusfarm som låg en bit utanför staden. Totalt har De Denne runt 7000 strustar för olika ändamål t.ex. avel, skinn, fjädrar etc. Höjdpunkten var nog att få komma in i inkubatorn och titta på de nykläckta strutsbebisarna!


De Denne, situated in the Klein Karoo


Hello there!Beautiful breeding couple 

The incubator, rotating the eggs


After exactely 42 days, et voilà an ostrich!

 

Only 4 days old!


Drinking their vitamin juice


Pretty cool bird nests!

Franschhoek, South Africa


Basse Provence Country House, Franschhoek

Cirka 45 minuter från Cape Town's flygplats, gömt bland Cape Winelands höga bergskedjor ligger Franschhoek, Sydafrikas mat- och vinmecka nummer ett! Franschhoek är den stad med flest prisbelönta restauranger i hela landet! Vingårdarna och restaurangerna är oftast byggda i vacker Cape Dutch-stil från 1800-talet, en arkitektonisk fröjd! Precis brevid Franschhoek ligger även det klassiska vinmeckat Stellenbosch som ej får missas!Utbudet av vingårdar att bo på är oändligt och det är viktigt att avsätta minst 2-3 dagar i Stellenbosch/Franschhoek för att hinna med allt. Det är även viktigt att förboka restaurangbesök då "foodies" från världen över kommer hit för att äta på de prisbelönta restaurangerna.
 

Rust en Vrede, premium red wine estate


Beautiful mountains in the backdrop


Tasting time!

Missa inte ett besök på Rust en Vrede i Stellenbosch, Sydafrikas främsta producent av endast rödvin. Vi provade oss igenom deras meny med 7 viner. Kan även vara värt att boka i förväg då det är väldigt populärt under högsäsong.
 


 

The view from The Long Table

Skulle det vara fullt på Rust en Vrede's restaurang ligger The Long Table precis brevid och har en magnifik utsikt över områdets alla vingårdar och berg.
 

Tokara

En mer modern vingård som definitivt är värd ett besök är Tokara. Missa inte deras deli "Delicatessen" om ni är sugna på frukost eller lunch.

Boschendal
 
Ett annat måste är såklart vackra Boschendal. De flesta vingårdarna ordnar mysiga picknickkorgar som man kan förbeställa och ta med sig ut på en promenad på områdena.
 
Beautiful cape dutch architecture
 

Boschendal Farmshop & Deli

Delicious cake!
 

Allée Bleue
Ryan's Kitchen in Franschhoek


Taste buds in heaven!


Cape Malay pickled seafood, cooked in a bag!

 Chocolate time!